Allmänt

Att tänka på när du ska måla om hemma

Tips när du ska måla om hemma

Förutom att inreda väggarna med snygga posters kan ett bra sätt att ge ditt hem ett nytt utseende och förnya atmosfären helt enkelt vara att måla om. Det är också det bästa sättet att dölja eventuella skador eller fläckar på väggarna. Men när är det dags att måla om?

Här är några saker att tänka på

 • Hur gammal är färgen? Färgen börjar vanligtvis blekna och flagna efter 10-15 år. Om färgen är äldre än så är det dags att måla om.
 • Hur är skicket på väggarna? Om väggarna är skadade eller fläckiga är det dags att måla om. Du kan också behöva måla om om väggarna är smutsiga eller fula.
 • Har du ändrat din inredning? Om du har ändrat din inredning kan det vara dags att måla om för att matcha den nya stilen.

Om du inte är säker på om det är dags att måla om kan du alltid ta en titt på väggarna. Om de ser nya och fräscha ut är det förmodligen inte dags att måla om ännu. Men om de ser gamla och slitna ut är det dags att ta tag i penseln.

Här är några tips för att lyckas med din ommålning

 • Förbered väggarna noggrant. Detta är det viktigaste steget för att säkerställa ett bra resultat. Börja med att ta bort allt som kan störa dig, till exempel möbler, tavlor och speglar. Dammsug och torka sedan väggarna noggrant för att ta bort allt damm, smuts och fett. Om väggarna är skadade eller fläckiga måste du täcka dem med spackel eller primer.
 • Välj rätt färg. Det finns många olika typer av färger på marknaden, så det är viktigt att välja rätt färg för ditt hem. Tänk på vad du vill uppnå med din ommålning. Vill du ha en ljus och luftig atmosfär eller en mer intim och mysig atmosfär? Du bör också tänka på färgens kulör och nyans. Kulören är den grundläggande färgen, medan nyansen är den ljushet eller mörkhet som färgen har.
 • Använd rätt verktyg. Det finns många olika typer av penslar och roller för olika typer av arbeten. För att måla väggar är det bäst att använda en stor roller. Om du har en liten yta kan du använda en pensel. Du bör också ha en droppskål och en stege till hands.
 • Förbered dig på att städa upp. Måleri kan vara kladdigt, så var beredd på att städa upp ordentligt. Täck golven med plast eller skyddspapper och lägg på en duk över möblerna.

Här är några ytterligare tips för att göra din ommålning så enkel och smidig som möjligt

 • Planera din ommålning. Bestäm när du har tid att måla och hur länge du behöver för att slutföra arbetet.
 • Köp rätt mängd färg. Det är bättre att ha för mycket än för lite.
 • Om du målar själv, ta hjälp av en vän eller familjemedlem. Det kan vara svårt att måla högt upp på väggarna eller i svåråtkomliga hörn.
 • Ta pauser. Måleri kan vara fysiskt ansträngande, så ta pauser när du behöver det.

Jag hoppas att dessa tips hjälper dig att lyckas med din ommålning.