Allmänt

Så hänger du tavlor och ramar på rätt sätt

Hur du hänger upp posters i tavlor på rätt sätt

En poster gör sig allra finast i en ram eller tavla. Men att få upp tavlan eller ramen kan ofta visa sig vara en överraskat krånglig upplevelse. I värsta fall så står man med ett skevt resultat och onödiga hål i väggen. Här är tipsen för dig som vill lyckas på direkten.

När det gäller upphängning så är planering och förberedelse minst lika viktigt som själva utförandet. Här är en liten lathund som sätter dig på rätt spår.

Plocka fram verktygen

Första steget är att plocka fram de redskap som behövs för själva upphängningen. Här finns det en del att välja mellan beroende på vad du planerar att hänga upp och hur tung saken i fråga faktiskt är.

 • Blyertspenna för minnesmarkeringar på väggen.
 • Hammare och spik eller tavelkrok. Klassikern för de saker som inte är så tunga.
 • Självhäftande upphängning. För dig som vill slippa hål.
 • Borr och plugg. Om säkerhet och viktkapacitet är avgörande.

Om det visar sig att det du planerar att hänga upp saknar fästpunkt så är det även en bra idé att leta upp lämpliga lister, snörningar eller krokfästen.

Utför projektet

Utöver rätt redskap är det avgörande att välja rätt plats. Detta gäller såväl höjd som var i rummet saken ska hänga. Genom att följa dessa steg är du på god väg mot ett bra resultat.

 1. Hitta platsen
  Spendera lite extra tid på att hitta vilken plats som känns rätt. Låt dig inspireras av allt ifrån färgmatchning till spontan känsla. I värsta fall går det såklart alltid att ångra sig i efterhand.
 2. Välj rätt höjd
  Att hitta en bekväm höjdnivå är viktigt om man vill slippa ovanan att ständigt titta upp eller ned. Använd därför ditt ögonmått för att få en känsla för vilken höjdnivå som är bäst. Använd en blyertspenna för att markera höjden.
 3. Markera mittpunkten
  Ta även chansen att hitta mittpunkten på det du ska hänga upp. Låt höjden och mittpunkten symboliseras av ett kryss på väggen. Då vet du exakt var tavlan eller ramen ska fästas.
 4. Skapa fästpunkten
  Med hjälp av dina framplockade verktyg är det nu dags att skapa själva fästpunkten. Placera spiken, kroken, självhäftande upphängningen eller borren på det kryss du skapade på väggen.
 5. Dags för upphängning
  Nu är det dags för upphängningen. Se till att saken du ska hänga upp har en pålitlig upphängningsmekanism och fäst den på väggen i fästpunkten. Om något är snett går det i många fall att ordna genom att vrida tavlan eller ramen och på så sätt justera tyngdpunkten.